Köp boken


Vill du köpa boken “Konsten att Leva Billigt och må bra” ?
Den finns i bohandeln och även bland nätbokhandlarna. Finns den inte, så be dem ta hem den.
Du kan också fråga i ditt lokala bibliotek och be dem ta hem den.
Boken marknadsförs av bokförlaget Moster Beda i Skattungbyn. www.mosterbeda.com Där kan du också köpa boken.

 SVT avslöjar: Utsatta människors pengar förskingras-24 april 2016


SVT kan avslöja att hundratals miljoner kronor som skulle ha redovisats av svenska kommuners överförmyndare är borta. Pengarna tillhör utsatta människor, som skulle ha skyddats av staten.

Hundratals miljoner kronor, tillhörande samhällets allra mest utsatta, är på vift. Det kan SVT Nyheter avslöja i en ny stor granskning. Det är gode män, förvaltare och förmyndare som inte redovisat var pengarna de fått förtroende att sköta, tagit vägen.

Stora kontouttag utan vare sig kvitton eller verifikationer. Pengaöverföringar direkt till den gode mannens konton. Och ”gåvor” till den gode mannen, som den gode mannen själv beslutat om.
Det handlar om stora summor som ingen brytt sig om att spåra.
Kommunernas överförmyndare har ansvar för att kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sig och inte själva tar de pengar som de anförtrotts.I länsstyrelsernas slumpmässiga kontroller av över 8.000 akter har SVT Nyheters granskande reportrar hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats.Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdensöndag 24 april 2016 - 09:46:17

 Skuldsatta människor – guldgruva för inkasso-ETC 24 feb 2016


Skuldsatta människor – guldgruva för inkasso Svenskarnas skulder ökar – och i takt med det växer inkassobolagens vinster. Förra året redovisade fem av de största inkassobolagen nästan två miljarder kronor i vinst, vilket till stor del kommer från avgifter och höga räntor på lån som människor aldrig kan betala tillbaka. – För inkassobolagen är det ju rena paradiset, men för den skuldsatte blir situationen snabbt omöjlig, säger Lisabeth Persson, vice ordförande i Riksförbundet Insolvens.

På fem år har inkassobolagens intäkter ökat med 65 procent – från elva miljarder till 28 miljarder. Samtidigt har även skulderna hos Kronofogden växt. Förra året hade svenskarna skulder på drygt 72 miljarder kronor. Att inkassobranschens lönsamhet därmed ökar syns i årsredovisningarna hos samtliga av de största inkassobolagen – Intrum Justitia gjorde till exempel en vinst före skatt på drygt 1,2 miljarder 2014. Det är visserligen i hela koncernen, som också omfattar verksamhet utomlands. Men samma trend syns även hos de andra stora inkassobolagen, som Svea inkasso och Lindorff.
Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenonsdag 24 februari 2016 - 15:02:15

 Ekonomismart, konsumentverket 30 sept 2015


Allt fler har skulder de aldrig kommer att kunna betala tillbaka. 

Nu visar en studie att Ekonomismarts arbete mot överskuldsättning ger resultat. 
Men långt ifrån alla kommuner använder sig av den avgiftsfria utbildningen. 
Ekonomismart är ett nationellt utbildningskoncept som förebygger överskuldsättning bland unga vuxna som är långtidsarbetslösa. 

Under de senaste fem åren har Ekonomismart utbildat över 6 000 personer i 150 kommuner. 
Bakom utbildningen står Konsumentverket, Finansinspektionen, studieförbundet Folkuniversitetet samt Sparbankstiftelserna Alfa, Nya och Kronan. 
Nu visar en extern utvärdering av Ekonomismart att konceptet är en fungerande medicin. 
Flertalet tillfrågade deltagare anser sig fått bättre kontroll på sin privatekonomi och samtlig skulle rekommendera andra att gå utbildningen 
Läs resten, klicka här!

webbmasterdenonsdag 30 september 2015 - 09:11:59

 Snabblåneföretag följer inte reglerna-Sveriges Radio 13 maj 2015


Snabblåneföretag följer inte reglerna 

Ännu ett bolag som fått tillstånd av Finansinspektionen att bedriva snabblåneverksamhet följer inte de regler som gäller vid kreditprövning och lånar ut till personer som inte har råd att betala tillbaka. 
Av de fyra snabblånebolag som godkänts hittills har nu två visat sig inte göra tillräckliga kreditprövningar när Ekot testar.

21-åriga studenten Linnea fick den här gången låna två lån på vardera 2 000 kronor av samma företag trots att hon inte borde få det. – Det var ju smidigt. Nu fick jag nåt SMS här. "Lån på 2000 kronor är beviljat. Pengarna finns på ditt konto inom en bankdag".

Ett nytt företag har fått godkänt av Finansinspektionen att syssla med snabblåneverksamhet sen Linnea testade att låna pengar sist. Då i februari var det ett av tre företag som lånade ut till henne trots att hon enligt de regler som finns inte borde få ta några lån. – Alltså det är ju väldigt enkelt, fortfarande. Precis som förra gången, säger hon.

När Ekot testar det fjärde och senaste snabblånebolaget som fått grönt ljus av Finansinspektionen, så låter de henne låna där oc
kså. 
2 000 kronor i 30 dagar till en avgift på 435 kronor. Och inte nog med det. Företaget som driver sajten Easycredit där Linnea fick sitt lån, heter Northmill AB. 
De har även en till sajt som man kan låna pengar på, Credigo.se.  
När vi kort efter att Linnea fått beviljat det första lånet går in där och gör samma ansökan, så får hon snabbt och enkelt låna 2 000 kronor till i 30 dagar. 
– Det är ju superenkelt. Helt galet enkelt egentligen.
KOMMENTAR
Små lån och giriga inkasserare skall du icke förakta! Att låna 2000:- i två månader kostar över 400:- och sedan nämnde de inte att i bakgrunden lurar inkasso. Det finns en sympios mellan utlånaren och inkasso. Det gäller att göra det lätt att låna och helst skall den som lånar inte kunna betala. De stora pengarna tjänar sedan inkassobolaget. Konsumentverkets chef kunde inte göra något, han är en riktig mes. Påstod bara att han måste få bättre instruktioner av regeringen/ GNKT
webbmasterdenonsdag 13 maj 2015 - 08:29:21

 Mail från Anna 9 maj 2015


Hej
Jag vet att det är många som sitter i en rävsax med gamla skulder, kronofogden jagar en och man får avslag på skuldsanering. 
Precis så har min man haft det. 

Han hade 635 000 i skuld och ett vanligt vaktmästarjobb. 
KF drog 7000kr på hans lön varje månad de senaste åren och vi gick på knäna. 

Vid ett tillfälle när jag ringde till KF sa jag att jag fruktade att min man kommer att ta livet av sig. 
Hon svarade- jaha det är väl inte våra problem och visst det är ju sant men de är helt iskalla. 

De flesta skulderna var från 1998 och några lite nyare. 
Med hjälp av kommunens ekonomiska rådgivare tog jag (hans nya fru) tjuren vid hornen och ringde upp samtliga han var skyldig pengar. 
Jag fick till ackord med samtliga förrutom trafikförsäkringsföreningen som var väldigt otrevliga. 

Alla ackorden slutade på en total summa på 235 000. 
Jag ringde banken och förklarade precis hur det låg till och de ställde upp med ett lån så vi kunde lösa skulderna. 
Vi trodde aldrig vi skulle bli fria detta men alla jag ringde upp var mer förstående än man någonsin hade förväntat sig. 

Det var väldigt jobbigt och man kände sig nästan förnedrad när man började ringa runt men med facit i handen så var det värt att vända ut och in på sig själv. 

Ville bara tala om detta för vi har verkligen varit på botten men nu är vi påväg upp. 
Skulle så gärna vilja dela med mig av vår resa för jag vet hur dåligt man mår och vilken press det är att vara jagad av fogden och tro att man aldrig blir fri.

Med vänliga hälsningar
Anna
webbmasterdenlördag 09 maj 2015 - 08:15:08

 Skuldsatta försöker ta sitt liv -GP 25 mars 2015


Skuldsatta försöker ta sitt liv  

Var sjätte skuldsatt person i Sverige har försökt ta sitt liv. 

Det visar en kommande rapport som genomförts på uppdrag av Konsumentverket. 

Författaren kräver nu att den utsatta gruppen får snabbare hjälp av samhället.

Runt en halv miljon svenskar räknas i dag som överskuldsatta, det vill säga att de inte har råd att klara sina utbetalningar en vanlig månad. 

Gruppen drabbas också fem gånger så ofta av depressioner, ångest och psykisk ohälsa jämfört med genomsnittsbefolkningen. 

Många drabbade ser helt enkelt ingen ljuspunkt bakom skuldberget.

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenfredag 10 april 2015 - 08:39:29

 Pensionärerna är rekordfattiga - Aftonbladet


Pensionärerna är rekordfattiga


200000 lever på gränsen


Antalet fattiga pensionärer har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren.  200 000 äldre klassas i dag som fattiga enligt EU:s mätningar. Det här är väldigt alarmerande, säger Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund. 

På Statistiska centralbyrån, SCB, mäter man varje år hur många svenskar som hamnar under EU:s så kallade fattigdomsstreck.
I torsdags blev siffrorna för 2012 klara - och utvecklingen för Sveriges pensionärer är minst sagt nedslående.

”Fler får det sämre”
205 000 hamnar under strecket.

–Det här är en av de högsta siffrorna vi någonsin har uppmätt. Efter 2006 har det hänt någonting. 
Tidigare låg antalet på kring 130000 pensionärer. 
Men de senaste åren har de legat på över 200 000. 
Så trenden är definitivt att fler får det sämre, säger Hans Heggemann, på Statistiska Centralbyrån.

På Sveriges Pensionärsförbund är man djupt oroade.

–Det här är väldigt alarmerande! 
Det är dessa människor, med de låga pensionerna, som drabbas av både den så kallade pensionärsskatten och av att pensionerna sjunker. 
Här har vi en grupp i samhället som är oerhört utsatta och det är samhällets sak att försöka reda ut det, säger ordförande Karl Erik Olsson. 


Läs hela artikeln, Klicka här!
webbmasterdentorsdag 19 februari 2015 - 16:39:06

 Om ockerräntor på sms-lån-Sveriges Radio 12 feb. 2015


Om ockerräntor på sms-lån
För första gången i historien har Sverige idag fått minusränta. Det glädjer säkert många men vi riktar istället blicken åt andra hållet - de fortsatt skyhöga räntorna på snabblån via sms och nätet. Där finns inget minus i sikte, snarare räntesatser på flera hundra procent.
Hur ska vi få stopp på det växande snabblåne-skuldberget? 
Vi frågar finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund vad regeringen tänker göra. 
Patrick Grimlund, civilekonom och programledare för TV3s Lyxfällan, kommer också hit och berättar om vilka konsekvenser han ser av snabblånen. 
Och varför ser vi inte fler åtal mot ocker i våra domstolar? Det frågar vi kammaråklagare Susanne Öhbom.
Lyssna på programmet!
webbmasterdentorsdag 12 februari 2015 - 15:34:20

 Antalet obetalda snabblån ökade under förra året 9 feb,2015
Ökning av obetalda snabblån

Antalet obetalda snabblån ökade under förra året. Det visar ny statistik från Kronofogden.
Sedan snabblånen lanserades i Sverige 2006, så har Kronofogden rapporterat om antalet obetalda snabblån som kommit in till myndigheten. Under 2014 inkom 56 641 snabblåneärenden till Kronofogden. Det är en ökning med nästan 7 500 ärenden jämfört med 2013, vilket motsvarar en ökning med 15 procent.Ungdomar (18-25 år) fortsätter att ha en relativt låg andel av de obetalda snabblånen. Under 2014 var andelen unga 19 procent. År 2007 var ungdomarnas andel nästan dubbelt så stor: 36 procent.- De obetalda snabblånen har ju nu ökat ganska markant. Vi tror att det är viktigt att alla inblandade parter fortsätter att informera om de negativa effekter som följer om man inte kan betala ett lån eller en kredit, säger Tina Häggmark, Kronofogden.
webbmasterdentisdag 10 februari 2015 - 12:00:02

 Rolf Nilsson på Facebook 2 feb. 2015Fattiga/Hemlösa används som bete i en hänsynslös jakt på pengar!
Det här handlar lite om hur vi i den besinningslösa jakten på pengar som pågår säljer ut allt vad ett hållbart samhälle måste bygga på, så som solidaritet, demokrati, mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och vad det betyder att vara medmänniska.

Denna egoistiska jakt på pengar och den girighet som råder där de flesta verkar relatera pengar till lycka, har om ingen ännu märkt det i sin egen strävan efter denna illusion av lycka ett mycket högt och mänskligt pris.
Ett pris vi alla i slutänden får betala i form av det samhälle vi skapar.
Om vi tar våra 34 000 fattiga hemlösa som exempel, vilken är den officiella siffran men det faktiska antalet kan dubbleras och ändå vara i underkant.
Men vi utgår från de 34 000 individer som alla kan läsa om på diverse myndighetssidor om intresse skulle finnas.
Utifrån deras mycket utsatta situation finns det penningjagande människor som bygger upp stora hjälporganisationer som drivs likt företag med ett enda syfte, att växa sig större.

Tillvägagångssättet för att göra detta möjligt är mycket enkelt och välutvecklat. 
Det startas och ansöks om bidrag för verksamheter och projekt i hemlöshetens namn där inget av dessa handlar om eller bygger på att avhjälpa själva problemet. 
Istället för att alla jobbar mot en gemensam lösning på detta ständigt växande och enormt stora samhällsproblem, så skapas istället en konkurrens och otaliga sätt att på ett sofistikerat sätt kvarhålla människor i detta inhumana och mycket kontrollerade tillstånd.
Det finns en uppsjö av olika konkurrerande organisationers villkorade "kategoriboenden" för hemlösa, det finns matställen, duschmöjligheter, där du kan byta kläder, mötesplatser, där du kan sova och nu även en enorm massa olika ”arbetsförmedlingar” för att nämna några sätt för att pysselsätta våra hemlösa.
Det finns så mycket ”hjälp” att man som hemlös glömmer bort i all hjälp vad det gemensamma problemet är, nämligen avsaknad av ett tryggt hem att gå till. 
För allt detta finns en ansenlig summa pengar att söka från stat, kommun och fonder.
Men om vi stannar upp lite i denna besinningslösa jakt på pengar och den ”godhet” vi gärna visar upp genom organisationernas olika logotyper vilka som hjälper hemlösa på detta sätt och tänker efter en smula. 
Då kanske vi alla kan se att det alla dessa verksamheter bygger hela sin plattform på, det är vad alla andra människor behöver ha ett hem för att själva klara av.
Men om man som hemlös tilldelas ett hem och blir kallad ”vanlig” medborgare, då tas allt detta stöd bort eftersom det inte längre går att söka eller tigga pengar för det. 
Detta görs ofta av organisationer med slagord som ”vi hjälper hemlösa på en kristen värdegrund och människosyn”, vilket då skulle innebära att detta grundvärde bygger på att det alltid ska finnas hemlösa. 
Detta beror bland annat på att hjälporganisationerna inte kräver av stat och kommun att få eller har de egna hemmen som behövs för detta.
Istället tigger de pengar av godtrogna människor, skickar in välformulerade bidragsansökningar till stat och kommun för att organisationerna ska kunna växa.
Detta tillvägagångssätt skapar även ett behov av hjälpsökande, det vill säga hemlösa. 
Se istället till att människor först får ett tryggt hem och det stöd som krävs för att behålla det för de som vill och behöver det.
Skulle det sedan visa sig att liknande verksamheter skulle behövas är det då och inte som idag innan dessa verksamheter ska byggas upp för våra medborgare.
webbmasterdentisdag 03 februari 2015 - 10:38:27

 Vräkning av barn - Aftonbladet ledare 30 mars 2016


Varje dag vräker vi minst ett barn

  ÖKAR IGEN De senaste åren har antalet barn som vräks minskat, från 569 barn 2012 till 459 år 2014. Men minskningen har upphört och förra året ökade antalet igen till 472. Enligt Kronofogdemyndigheten är det främst barn till ensamstående som drabbas.De senaste åren har annars antalet barn som vräks minskat, från 569 barn 2012 till 459 år 2014. Men minskningen har upphört och förra året ökade antalet igen till 472.
Myndigheterna vet inte varför, men de sociala konsekvenserna för barnen kan bli mycket stora av att ryckas upp från kompisar och skola. Och oavsett om vräkningar har sin orsak i sjukdom, arbetslöshet eller exempelvis missbruk har
barnen rimligen inget ansvar för det.


Främst ensamståendes barn
Enligt Kronofogdemyndighetens statistik är det främst barn till ensamstående som drabbas och det handlar då nästan uteslutande om kvinnor.
Dåvarande barn- och äldreministern, Maria Larsson (KD) lovade 2007 en ”nollvision”, att inga barn alls skulle vräkas från sina hem.
Men varken hennes regering eller den nuvarande har klarat att leva upp till detta. Bara de senaste fyra åren har över 2?000 barn vräkts. Och Kronofogdemyndigheten har protesterat ett flertal gånger mot att politiken inte lever upp till målen.Socialtjänsten har inga rättsliga möjligheter att förhindra vräkningar och heller ingen allmän skyldighet att betala hyra eller hyresskulder då barn riskerar vräkning. Det finns flera motiv till detta. Om barnfamiljer inte skulle gå att vräka kan barnfamiljer få svårt att få hyra bostad och vem vill betala hyran om man kan strunta i det?


Men om mer än ett barn vräks varje dag verkar balansen trots allt ha blivit fel. Och någon ”nollvision” är det inte eftersom politiken uppenbarligen inte fungerar.
Att en feministisk regering som vill göra barnkonventionen till lag inte gör något åt detta är en gåta.

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenonsdag 30 mars 2016 - 07:34:37

 Mirela kämpar för att försörja sitt barn - Stockholms Stadsmission


Mirela kämpar för att försörja sitt barn  

Mirela kom till Sverige i ren desperation. Hon har lyckats få ett städjobb två timmar om dagen. Varje tjänad krona skickar hon till sitt barn som bor hos morföräldrarna hemma i Polen. Pengarna räcker inte ens till mat och kläder. Svårast av allt är längtan efter treåriga Alina. 

Abdou flydde till Spanien från Nigeria. När inga jobb längre fanns där var han efter en tid tvungen att resa vidare till Stockholm. Han arbetar mer än åtta timmar om dagen men efter tre månader har han fortfarande inte fått betalt. I väntan på sina pengar bor han under en presenning i en park. 

Georgi och hans fru Corina kom hit med stora förhoppningar. Nu sover de på bänkar på Centralstationen. Georgi är orolig för sin fru, hennes blodtryck är högt. De vill åka hem, till sina barn i Bulgarien, och pantar burkar för att tjäna ihop till resan. Under en dag får de tillsammans ihop 50 kronor. 

Nu är det många som flyr för sin överlevnad  

Nu är det många som flyr för sin överlevnad till Sverige. Människor som kommer från andra EU-länder är en stor och växande grupp akut hemlösa. Att lämna familjen och hemlandet för att hitta försörjning och leva i ensamhet och utsatthet är en sista utväg. 

Ge fler EU-migranter stöd att förbättra sin livssituation 

EU-migranter har begränsade rättigheter till det sociala skyddsnätet och till akutboenden i Sverige. Stockholms Stadsmission hjälper till att tillgodose basbehov såsom mat, dusch, tvättmöjligheter och tak över huvudet, vilket är extra viktigt nu under årets kallaste månader. Stort fokus läggs också på rådgivning, information och coachning i arbetssökande.
För att ge fler akut hjälp, tak över huvudet och mer långsiktigt stöd behöver vi din hjälp. Ge en gåva! 

Varmt tack!
Thomas Bjarke Verksamhetschef, EU-verksamheter, Stockholms Stadsmission 
webbmasterdentisdag 27 oktober 2015 - 15:48:56

 Plånboken 20 maj 2015


Tre års mardröm för tre obetalda räkningar 

Mikael är en av alla dem som levt med en betalningsanmärkning. 

För honom gjorde en sjukhusvistelse, bristande kommunikation och lite slarv att han fick anmärkningen.  
De tre räkningar som han inte betalade i tid handlade om småsummor.  
Men konsekvenserna blev större än han någonsin kunnat drömma om.  
Livet blev plötsligt mycket begränsat.  
Att skaffa en ny bostad, hyra bil, skaffa fler tv-kanaler eller betala med kort blev plötsligt omöjligt.  
Till slut drabbades han av en depression och tvivlade på om han skulle orka leva vidare.  

I studion diskuterar Lisabeth Persson, vice ordförande för föreningen Insolvens och  Eva Sonidsson, ledamot i civilutskottet för Socialdemokraterna.

webbmasterdenlördag 23 maj 2015 - 13:36:37

 Invandrare luras i skuldfälla-Sveriges Radio 9 maj 2015


Ökning av lån till nyanlända - men många hamnar i skuldfälla


Antalet som söker och får hemutrustningslån - ett lån för nyanlända för att tex köpa möbler till ett nytt hem - har fördubblats på två år.

- Vi ser ju en tydlig ökning av antalet ansökningar och beslut och på två års tid har det mer än fördubblats, från ungefär 5000 ansökningar till drygt 11 000 ansökningar och det gör att vi naturligtvis betalar ut betydligt mer pengar också, säger Lena Munther, är kontorschef på CSN, som betalar ut lånet.

Och trenden ser ut att fortsätta. 
Prognosen för i år pekar mot 15 000 ansökningar till ett totalt belopp av 230 miljoner kronor. 
Och orsaken är ett ökat antal nyanlända, som fått en kommunplacering, skaffat bostad och behöver hjälp med att köpa tex möbler och köksutrustning. 
15 000 kronor är den genomsnittsliga summan som varje låntagare tar, men det finns möjlighet att låna upp till 35 000 kronor för en familj med fem barn.
Och eftersom det för många dröjer flera år innan man etableras på arbetsmarknaden och har en fast inkomst, så dröjer det också ofta flera år innan man kan börja betala tillbaka lånet.

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenlördag 09 maj 2015 - 08:50:19

 Fler pensionärer fattiga i framtiden-Sveriges Radio 13 april2015


Fler pensionärer fattiga i framtiden

De fattiga pensionärerna i Sverige blir fler. 
Personer som invandrat sent i livet får klara sig på en liten pension, och den gruppen växer. 
På fyra år kommer gruppen med lägst ersättning att växa med 20 procent, visar Pensionsmyndighetens prognos.


Det är Pensionsmyndighetens kurvor för det som heter äldreförsörjningsstöd som pekar brant uppåt. 
På fyra år tror myndigheten att antalet pensionärer som är hänvisade till äldreförsörjningsstöd kommer öka med drygt 20 procent, från 19 400 år 2015 till 23 500 år 2019.


Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenmåndag 13 april 2015 - 08:33:38

 Allt fler inkassokrav-Sveriges Radio 6 april 2015


Allt fler inkassokrav

Nästan åtta miljoner nya inkassokrav skickades ut i Sverige i fjol. Det visar preliminär statistik från Svensk inkasso. Det är fler än tidigare, enligt branschorganisationen.

– De ökade kreditaktiviteterna i samhället gör att fler inte betalar i rätt tid. 2014 tror jag kommer landa strax under åtta miljoner krav, säger Månsson.

Den svenska inkassobranschen har vuxit gradvis under de senaste åren. Flera av inkassobolagen har dessutom expanderat kraftigt utomlands. 
Ett av de stora företagen, Intrum Justitia gjorde i fjol en rekordvinst på drygt 1.2 miljarder kronor före skatt, vilket är en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2013. 
När inkassokraven dimper ned i brevlådan betalar många snabbt men för vissa som har gamla skulder är det svårt att ens ha råd med dröjsmålsräntan.

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenmåndag 06 april 2015 - 08:16:23

 Margareta tvingas leva i fattigdom- aftonbladet


Margareta tvingas leva i fattigdom 
Lever på 6800 i månaden 

  Margareta Stenström, 72, har arbetat och slitit hela sitt liv. Nu är hon pensionär och lever på 6 200 kronor i månaden. ”Det känns i hjärtat”, säger hon.

Margareta Stenström, 73, är en av alla pensionärer som lever på gränsen. Hon började jobba när hon var 14 år gammal – i dag får hon knappt ut 6 800 kronor i månaden.

I ett gult tegelhus två kilometer väster om Hörby bor Margareta Stenström, 73, i ett hus tillsammans med sin man Jan-Inge Stenström, 77. 
Här har de bott sedan 1977 och Margareta Stenström förklarar att här kommer de att bli kvar. 
–I dag har vi inte råd att flytta härifrån. Vi har inget val.  
Och vi bor ju även billigare här än om vi skulle flytta in till en liten lägenhet i stan. 

Jobbat heltid 
Margareta Stenström började jobba som kontorsbud när hon var 14 år. 
Sedan dess har hon jobbat heltid eller halvtid under största delen av sitt liv. 
Bland annat som administratör inom sjuk?vården och läkarsekreterare. 
–Jag har alltid arbetat.  
Den enda gången jag var hemma var när jag fick mina tre barn. 
Och eftersom min son var utvecklingsstörd fick jag vara hemma under 1975 och 1976. 
Men bortsett från det har jag slitit fram till att jag var 62 år. Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdentorsdag 19 februari 2015 - 16:32:14

 Johan måste tigga ihop pengar till mat-ETC 10 feb 2015


Utförsäkrade Johan måste tigga ihop pengar till mat

Johan, 40 år, har en psykisk diagnos men får ingen sjukpenning. Han har inte ätit ordentligt på en vecka. En morgon fick han nog, tog på sig kostymen och satte sig och tiggde.

Han vaknade hungrig. Senaste veckan har Johan levt på skorpor och husläkaren intygar att han lider av näringsbrist. – Jag såg tiggarna i tunnelbanan, all respekt till dem. Men jag tänkte, varför inte göra samma sak. Så jag skrev en skylt och gick ut på stan, säger Johan. ”Utförsäkrad, långtidssjukskriven. Nekad sjukersättning! Snälla hjälp mig med hyran”, står det med darrig handstil på en kartongbit. Nu sitter han och tigger vid Slussen i centrala Stockholm. På fyra timmar har han fått ihop 200 kronor. Många förbipasserande har varit stöttande men Johan skäms, det är första gången han har tvingats att tigga. – Jag har vuxit upp i Välfärdssverige, här har man inte behövt tigga för att klara sig. Så är det inte längre. Johan har klätt sig i röd slips och kostym för att visa att vem som helst kan hamna i samma situation. I fickan har han sina läsglasögonen. – Jag tar på mig brillorna ibland ifall någon jag känner skulle gå förbi. Det är inte den bästa maskeringen, jag vet. Johan är hungrig men också arg. Det är ilskan mot de sociala myndigheterna som driver honom. – Och ilskan mot vår borgerliga politik, som lägger ut välfärd på entreprenad.

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdenonsdag 11 februari 2015 - 20:30:47

 Så kan du bli kvitt skulderna-GP 3 februari 2015


Så kan du bli kvitt skulderna
Allt fler söker hjälp för att få bukt med sina skulder. Men hur gör man? Vi rätar ut frågetecknen.
Ibland går det snabbt. Du kan bli sjuk eller bli av med jobbet. Plötsligt hamnar du i ett helt nytt ekonomiskt läge och får svårt att betala dina räkningar. 

Förra året hade 426 000 svenskar minst en obetald skuld hos Kronofogden. Sammanlagt hade de skulder på mer än 70 miljarder kronor. 

Gunnita Arvidsson Löfving är budget- och skuldrådgivare i Göteborgs stad och pratar dagligen med göteborgare som är oroade över sin ekonomiska situation. Sällan är det lyxkonsumtion som ligger bakom skuldsättningen.
 I stället är det andra saker..........

Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdentisdag 10 februari 2015 - 11:56:55

Gå till sidan  [1] 2 3 ... 133 134 135

Nyhetskategorier