Investeringssparkonto

I denna guide:

Ett investeringssparkonto är en typ av konto som är väldigt bra för småsparare.  Konto typen är utvecklad för de som vet väldigt lite om aktier och sparande men som ändå vill tjäna pengar på börsen.  Konto typen låter dig köpa och sälj aktier helt utan att behöva bry dig om de skatteeffekter som kan uppstå när du köper och säljer aktier.  Om du öppnar ett investeringssparkonto behöver du nämligen aldrig betala någon skatt på de reavinster som du gör när du handlar med aktier.  Istället betalar du en schablonskatt baserad på värdet av din aktieportfölj.  Denna schablonbeskattning är vid en normal avkastning mycket lägre än vad du skulle betala om du handla med aktier i ett vanligt värdepapperskonto eller depå.  Schablonbeskattning är i skivade stund bara lite mer än 0.5%.  Dvs. lägre än den förvaltningsavgift man betalar när man investerar i många fonder.

Investeringssparkonto 'r den bästa sparformen

Vem får öppna ett investeringssparkonto

För att få öppna ett investeringssparkonto så måste du vara en svensk medborgare bosatt i Sverige.  Om du uppfyller dessa två krav så får du öppna ett konto.  Individuella banker kan dock välja att ha andra krav.  Det krävs normalt inte någon minimum insättning för att få öppna ett investeringssparkonto. Det är med andra ord ett bra alternativ för dig som har lite pengar att investera.

Det är bara privatpersoner som får öppna denna typ av konto.  Företag får inte använda sig av den.  Om du öppnar ett konto i ditt eget namn och använder den för ditt företag kan du skönstaxeras om skatteverket upptäcker det.

Kostar det något att öppna ett investeringssparkonto?

Nej, att öppna ett konto är normalt helt gratis och du betalar normalt inte någon årliga avgift.

Vad kan jag handla med i ett investeringssparkonto?

Exakt vilka värdepapper du kan handla med beror på vilken bank du väljer att öppna ett konto i.  Generellt kan sägas att denna kontotyp är avsedd för att handla med aktier, fonder och andra strukturerade värdepapper. Nästan alla ISK konton låter dig handla med ett brett utbud av aktier och fonder men det finns ett par banker såsom FondAB som bara låter dig handla med fonder.  Det största utbudet av värdepapper att handla med hittar du hos nätmäklarna Avanza och Nordnet..

Vilket Investeringssparkonto är bäst

Vilket investeringssparkonto som är bäst beror på exakt vad du vill handla med och hur mycket pengar du ha. För småsparare är dock Avanza eller Nordnet nästan alltid det bästa valet.  De erbjuder det största utbudet av värdepapper att handla med och de lägsta avgifterna.  Båda dessa internetbanker låter småsparare handla med aktier helt gratis. Avanza låter dig handla gratis om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto och Nordnet låter dig handla gratis om du har mindre än 80 000kr.  Jag rekommenderar att du öppnar ett konto hos båda.  Att göra det är helt gratis och låter dig handla gratis med upp till 130 000 kr.

Får jag ta ut pengar från mitt konto?

Ja, du får ta ut pengar från ditt konto när som helst.  Du behöver inte betala någon skatt när du tar ut pengar och de flesta banker låter dig göra kostnadsfria uttag.  Dina pengar är med andra ord aldrig låste utan finns där när du behöver dem.

Får jag köpa och sälja värdepapper när jag vill?

Ja, det finns inga begränsningar för hur ofta du kan köpa och sälja värdepapper i ditt investeringskonto.  Du får köpa och sälja aktier såå ofta du vill.  Att köpa eller sälja aktier får inga skattemässiga effekter men de flesta banker tar  ut courtage när du köper och säljer aktier. Courtage är en lite avgift som de tar ut för att utföra din order.  Båda Avanza och Nordnet låter småsparare handla helt gratis. Detta innebär att du kan köpa och sälja aktier så ofta som du vill utan att det kostar dig något.

Omfattas mina pengar av bankgarantin?

Ja.  Alla pengar som du har som likvida medel på ditt konto skyddas av bankgarantin. Du  har också tillgång till investerarskyddet som skyddar dig om ett värdepappersföretag går i konkurs.   Du kan dock fortfarande förlora pengar genom att göra dåliga affärer.  Om du köper aktier till ett pris och sedan säljer dem billigare så förlorar du pengar.