Är matkassar ett billigt alternativ?

Fråga:  Jag undrar om matkassar är ett bra alternativ om man försöker hålla en budget eller om det är bättre att själv köpa sin mat.

Svar:  Huruvida en matkasse är ett bra alternativ beror till stor del på din levnadssituation.  Det är alltid billigare att själv köpa produkterna i butik men det finns många anledningar till att en matkasse kan vara ett bra billigt alternativ.  Allt beror på hur långt du har till närmsta butik,  hur bra du är på att välja billiga produkter och hur du kan använda den tid du sparar genom att istället få en matkasse levererad direkt till din dörr.

Huruvida något är ett bra billigt köp beror inte bara på vad något kostar utan det beror även på alternativkostnaden.  Om du kan använda tiden du spar på ett bättre sätt än att handla mat.

Att prenumerera på en matkasse är lite dyrare än att köpa maten själv.  Exakt hur stor skillnaden är kan skilja på olika orter och beroende på vilken butik du handlar i.  Låt oss anta att det är 100 kr billigare att själv köpa maten i butik.

Bor du nära butiken?

Om du har nära till butiken så att du kan gå ditt och har mycket tid över då är det alltid värt att handla själv. På detta sätt spar du 100 kr veckan.  Detta förutsätter dock att du kan hålla dig disciplinerad och bara köpa det du behöver i butiken.  Om du vet med dig själv att  du ofta gör spontant köp och att du ofta t.ex. köper snacks eller godis då kan dessa 100kr snabbt spenderas på annat och du kan komma att gå back på att gå till butiken själv.  Om du har svårt att hålla dig disciplinerad kan det vara bättre att prenumerera på en matkasse.

Om du å andra sidan kan vara disciplinerad och dra nytta av rabatter då kanske du kan tjäna mycket på att handla själv.

Se hur mycket du spenderar när du handlar själv och använd denna info för att se om en matkasse skulle kunna vara billigare.

Ett bra alternativ till att prenumerar på en matkasse kan vara att beställa mat online hos mathem (recension).  Mathem låter dig köpa de produkter du vill och erbjuder ofta mycket bra priser. Detta är speciellt sant om du besöker deras fyndhörna med produkter med kort datum.  Matsmart är ett annat mycket bra val om du vill köpa billig mat och inte bryr dig om de har kort datum.  De flesta varor håller mycket längre än bäst före datumet.

shopping vanor

Måste du ta bilen till butiken?

Om du måste ta bilen till butiken då måste du ta denna kostnad i beaktande.  Hur mycket spenderar du på bensin, trängselskatter etc. för att ta dig till och från butiken.   Att behöva ta bilen till butik gör prisskillnaden mellan att handla själv och prenumerera på en kasse mindre.  Åtminstone om du inte månadshandlar.

Du måste fortfarande beakta dina egna shoppingvanor såsom jag beskrev ovan för att avgöra om en matkasse är ett bra alternativ.

Vill du äta nyttigare?

Om du vill äta nyttigare och har svårt att lyckas med det så kan en matkasse vara ett bra alternativ väl värd sin kostnad.  Det finns ett flertal bra nyttiga matkassar och du kan välja en bara innehåller nyttig mat.  På detta sätt tvingas d att äta nyttigare eftersom det är all mat som du har hemma.  Det kan vara värt att betala för en matkasse några veckor för att bryta sina vanor och börja äta nyttigare.  Detta kan i sin tur hjälpa till att göra dig friskare och göra det lättare att ta tag i allt som behöver göra utan att känna sig stressad.

Det finn flera olika matkassar som är designade för att vara nyttiga. Exempel på matkasse leverantörer som erbjuder nyttiga matkassar inkluderar ecoviva,  matkonfort och årstiderna.  Om du vill hitta en bra matkasse rekommenderar jag ett besök hos matkasse.se. En webbsida som recenserar matkassar.

äta nyttigt
Matkassar kan göra det enklare att äta nyttigt

Tjäna pengar

Om du kan spendera den tid du skulle ha använt för att handla (och fara till och från butiken) för att tjäna pengar så är detta ofta ett bra alternativ.  Om du spenderar två timmar i veckan på att handla och istället använder dem för att jobba övertid eller göra frilansarbetet i hemmet så kan du ofta tjäna mer än den extra kostnaden för matkassen.  Om du kan göra detta skall du alltid göra det.  Det är alltid bra att betala för att frigöra dit om man kan använda tiden för att tjäna mer pengar än det kostar att frigöra den.  Var aldrig rädd att spendera pengar om det låter dig tjäna mer än du spenderar.

Slutsats

Att prenumerera på en matkasse kan vara ett ekonomisk smart drag men det beror helt p din personlighet och hur du kan använda den tid om du sparar.  För vissa är det en bra ide, för andra är det ett slöseri på pengar.  Om du väljer att prenumerera på en matkasse skall du alltid göra var du kan för att använda den tid du sparar produktivt.