SAVR gör det billigare att spara i fonder

I denna guide:

SAVR är en fondmäklare som öppnade i november 2019 och som gör det billigare att spara i fonder. Företaget låter dig investera i mer än 1300 fonder. Utbudet av fonder är ungefär detsamma som du hittar hos stor bankerna och hos nätmäklare såsom Avanza och nordnet. Om du har sparande i fonder så kan du troligen tjäna pengar på att flytta ditt sparande till SAVR ISK.

savr

Det som särskiljer SAVR från andra fondmäklare är att de ger dig rabatt på den årliga förvaltningsavgiften som du betalar när du investerar i fonder. Hur stor denna avgift varierar mellan olika fonder. I passivt förvaltade fonder är denna avgift ofta relativt liten. Och SAVR kan därför bara erbjuda små rabatter på dessa fonder. Aktiver förvaltade fonder tar ofta ut en högre årlig avgift och det är här som du kan tjäna mycket pengar på att byta till SAVR. Du kan ofta sänka den förvaltningsavgift som du betalar med 30-50%.

Att sänka denm avgift du betalar varje år innebär att du behåller mer pengar själ. Ju mer pengar du behåller desto mer pengar kommer du tjäna. Att byta till SAVR gör det möjligt att ha 5-10% mer på kontot efter 10 år. Detta gör det till en mycket bra ide att byta till SAVR.

Hur kan SAVR erbjuda rabatt på alla fonder?

Alla fondmäklare får en kommision från foindförvaltarna för att de har förmedlat dig som kund. Denna kommision består av en procent av den årliga förvaltningsavgiften. Så länge du äger fonden så får mäklaren en kommision. Ju mer du investerar desto mer pengar kan de tjäna. Hur stor denna kommision varierar mellan olika fonder. Ju högre avgift en fond tar ut desto högre kommision betalar de vanligen ut. Detta låter fondmäklare tjäna pengar trots att de inte tar ut någon avgift för att du skall få köpa och sälja fonder.

SAVR betalar tillbaka de kommisioner som dina fondinnehav genererar till dig. De tar med andra ord inte ut någon kommision utan låter dig behålla dina pengar. Det är detta som låter dem erbjuda betydligt lägre priser än andra mäklare. Andra fondmäklare skulle kunna erbjuda samma priser om de valde att ge tillbaka kommisionen på samma sätt som SAVR gör.

Förhoppningviss kommer konkurrensen från SAVR leda till allmänt sänkta prsier på fondmarknaden.

Finns det nån hake?

Ja, du måste batal en årlig avgift till SAVR. Hur stor denna avgift är beror på hur mycket pengar du har investerade genom SAVR. Årsavgiften motsvarar 0,09% av det belopp du har investerat. Det finns många andra fondmäklare som inte tar ut en årsavgift. De stora rabatter som man får genom att investerar i fonder genom SAVR gör det dock mer än värt att betala denna avgift. Man sparar fortfarande mycket pengar. Du kan ofta spara 3x avgiften eller mer genom att investera med SAVR.

Om du investerar i passove fonder med mycket låga förvaltningsavgifter kan man förlora pengar genom att använda SAVR och i dessa fall är det bättre att använda t.ex. Avanza. Använd SAVR så länge besparingarna för de fonder du vill köpa är större än den årliga avgiften.

Är Inte SAVR en fondrobot?

SAVR brukade vara en fondrobot men företaget har bytt affärside är nu en fondmäklare. De gick från att vara en relativt dyr fondrobot till att bli Sveriges billigaste och, i mitt tycke, bästa fonmäklare.