Tjäna pengar på att odla krukväxter

Ett sätt som man kan tjäna lite extra pengar är genom att odla växter i sina fönster. Du kommer inte tjäna några förmögenheter om du inte har tillgång till ett stort växthus eller inglassat uterum som håller värmen på vintern men det finns många växter som du kan odla som låter dig tjäna några extra tusenlappar om året.  Inte mycket, men om dina krukväxter kan tjäna pengar istället för att kosta pengar så är det ett stort plus.  Att använda sina krukväxter för att tjäna pengar låter dig även hålla mer exklusiva växter som du kanske inte skulle köpa om de inte kunde köpa dig pengar.  Det är mycket lättare att motivera att lägga några hundralappar på att köpa en växt om man vet att denna växt kan tjäna pengar.   De enklaste sätten att tjäna pengar på sina fönsterbräder är genom att.

kryddväxtOdla kryddväxter

Det enklaste sättet att tjäna pengar i sina fönster är också det som kommer tjäna minst pengar.  Detta är att odla upp kryddväxter i fönstren så att man alltid har tillgång till förska kryddor utan att behöva köpa dem.  Detta ger inga inkomster men sparar en del pengar eftersom du inte behöver köpa några kryddor.  Hur mycket du kan spara beror på hur mycket du spenderar på olika kryddörter.  Troligen rör det sig om några hundralappar om året.  Pengarna är inte det viktigaste om man väljer att odla kryddor i fönstret.  Det viktigaste är ofta hur mysigt det känna att ha kryddplantor som man kan klippa blad från när man vill laga mat.

Om man har mer plats finns det mycket pengar att tjäna på att sälja lokalodlade kryddor på torg.  Men för att göra detta krövs enmer professionell setup.  Om du har en källare kan denna konverteras för detta syfte och det finns odlare som tjänare mycket pengar på att odla kryddor och mikrogreens i sin källare under artificiellt ljus.

Sälja sticklingar

Ett annat mer lönsamt allternativ är att fylla sin fönster med mer exklusiva växter och sedan sälja sticklingar på tradera och andra platser.  Det finns många hoyor och andra växter där man kan få 200-500 kr per stickling.  Om du köper en sådan stickling tar det 18 månader til två år innan du kan sälja egna sticklingar.  En stor planta låter dig klippa av och sälja mer än 10 sticklingar per år.  I vissa fall mycket mer än så. Det finns även en rad olika monstera som låter dig sälja dyra sticklingar.

Man kan tjäna tiotusentalskronor perår på att sälja sticklingar om man har exklusiva växter i sina fönster. Nackdelen med detta är att man måste investera ganska mycket pengar i sticklingar för att komma igång.

Dra upp dyra frön

Ett alternativ om man vill kunna tjäna en skaplig avkastning men inte vill spendera alltför mycket pengar är att driva upp exklusiva krukväxter från frön.  Frön är ofta relativt billiga och allt som krävs för att lyckas är tålamod och tid.  Det kan ofta ta närmare två år innan plantorna kan säljas.  Man kan sälja dem tidigare men får då mycket sämre betalt.

ökenros

Ett bra exempel på en växt som man enkelt kan dra upp från frö och sälja är ökenros.  Ökenros är mycket lätt att dra upp från frön. Nästan alla frön gror och man kan köpa 500 frön för kring 200 kronor.   Dessa frön växer sedan mycket långsamt och dettar två år innan man kan sälja dem.  Man kan ofta få 500 kr eller mer för en blommande planta.  De blir mer värdefulla ju äldre de blir.  En 10 årig planta kan vara värd 10 000 kr eller mer om den är vällskött.