Fem anledningar att samla sina lån

I denna guide:

Att samla sina lån innebär att man tar ett större lån och använder det för att omedelbart slutbetala diverse smålån. Att samla sina lån kan ha flera positiva effekter på privatekonomin och göra att man snabbare kan bli skuldfri. Här ska vi titta på några olika anledningar till att samla sina lån.

För att få ned räntan

Om man har flera smålån med hög ränta kan det vara en bra idé att byta ut dem mot ett större lån med lägre ränta. Har man till exempel gått igenom en tuff period och dragit på sig en del SMS-lån, någon kreditkortsskuld och kanske en avbetalningsplan för en räkning som inte betalades i tid kan man ha stor nytta av att kontakta banken och se om de är villiga att bevilja ett lån som är stort nog att omedelbart betala av alla dessa smålån. Smålån har ofta hög ränta och allmänt dåliga villkor, och man kan få ned sin månadskostnad genom att byta dem mot ett större lån med lägre ränta.

Viktigt: Det är bra att ta tag i situationen så tidigt som möjligt. När skulder väl ha hunnit ge en synlig betalningsanmärkning blir det betydligt svårare att få ett lån beviljat, och man kan räkna med högre ränta. Att man har en betalningsanmärkning innebär dock inte per automatik att det är omöjligt att samla sina lån; det finns långivare som tar en titt på helhetssituationen när de gör sin kreditbedömning istället för att automatiskt avslå för att det finns en synlig betalningsanmärkning. Det är dock betydligt svårare att samla sina lån men en betalningsanmärkning.

bli skuldfri snabbare

För att förenkla vardagslivet

Att hålla ordning på flera olika krediter och avbetalningsplaner kan bli rörigt, särskilt om det samtidigt är mycket annat i livet som kräver tid och energi. För många blir det enorm lättnad att bara ha en enda avbetalningsplan att följa för ett större lån istället för massor av små krediter att hålla ordning på.

För att minska risken för extra avgifter

När man har flera små krediter att betala av på samtidigt ökar risken för att någon trillar mellan stolarna. Man halkar efter, det dyker upp en påminnelseavgift, det blir svårare att komma rätt igen, och så vidare. Hinner det gå till inkasso tillkommer även en inkassoavgift som ytterligare tär på en redan ansträngd ekonomi och gör det svårare att uppfylla alla åtaganden.

Genom att bara ha ett lån att hålla ordning på minskar du risken för att dra på dig extra kostnader; kostnader som riskerar att stjälpa dina försöka att betala tillbaka allting i tid.

Bli skuldfri snabbare

Genom att byta småkrediter mot ett större lån kan du minska dina månatliga kostnader, och pengarna du sparar på detta vis kan du använda för att betala av lånet snabbare.

  • När du byter krediter med hög ränta mot ett lån med lägre ränta sparar du pengar, vilka du kan använda för att betala av lånet snabbare.
  • När du betalar av lånet snabbare minskar beloppet som den månatliga räntan baseras på, vilket gör att du betalar mindre i ränta varje månad, vilket gör att du kan betala av mer på själva lånet, vilket ytterligare sänker räntekostnaden, och så vidare. Du hamnar helt enkelt i en positiv spiral där din privatekonomin blir lite bättre för varje månad.
  • Sitter du med flera småkrediter som kostar pengar i form av månatliga aviavgifter eller liknande? Byt mot ett större lån, och använd de insparade pengarna för att betala av lånet ännu snabbare.

Det ser prydligare ut

Sist men inte minst så ser det helt enkelt prydligare ut att ha ett banklån på 50 000 kronor istället för massor av smålån på mindre belopp som sammantaget blir 50 000 kronor. Det kan till och med se bättre ut att ha ett lån på 50 000 kronor än diverse smålån som sammantaget uppgår till 40 000 kronor. Kanske inte helt rättvist, men bra att känna till.

Är du i en situation där din privatekonomin kommer att synas i sömmarna är det också i allmänhet bättre att ha ett större banklån än fyra SMS-lån, en avbetalningsplan för en förfallen elräkning, en avbetalningsplan till ett inkassoföretag, och så vidare. Idag är det till exempel inte helt ovanligt att arbetsgivare vill att man ska ha en välordnad ekonomi för vissa jobb, och ger ens ekonomiska situation ett rörigt intryck kan man bli bortsållad i urvalsprocessen när de ska anställa.